Ons verhaal

’t Hoevezwijntje

… is een ambachtelijke hoeveslagerij waar men nog streeft naar echte en zuivere kwaliteit.

Onze varkens worden allemaal op de hoeve gekweekt en gevoederd met eigen gemaakt meel van zelf geteelde granen. Voor het welzijn van het dier leven de zeugen in groep met vrije uitloop (zie “foto’s”).
Wij verkopen enkel varkensvlees en kip van eigen hoeve, van zeer goede kwaliteit en gewaarborgd vrij van antibiotica en andere groeibevorderaars.
Door de keuze te maken van een gesloten bedrijf, hebben wij veel aandacht voor duurzame en milieuvriendelijke landbouw.

Hoe doen wij dat?

Op het veld:
Al het graan, dat nodig is om het voedermeel van onze dieren te vervaardigen, wordt op eigen gronden geteeld. Het wordt gestockeerd in sleuven op de boerderij (zie foto’s). Het drijfmest van de varkens wordt als natuurlijke bemesting gebruikt op de gronden.

Op de boerderij:
Om ons voedermeel te produceren, gebruiken we onze eigen granen. Zo wordt het transport voor de aanvoer van granen en voedermeel vermeden.
Aangezien we zelf voedermeel maken, hebben we de kwaliteit in eigen handen. Ons voedermeel als ook ons vlees is vrij van antibiotica en andere groeibevorderaars, zowel bij de varkens als de kippen. We weten wat onze dieren eten en dat verrijkt de vleeskwaliteit.

De kweek en het afmesten van de varkens gebeurt op eigen hoeve, alsook de kweek van onze moederdieren. Zo worden er geen dieren van buitenaf aangekocht, waardoor vele ziekten en andere risico’s vermeden worden. De kweekbeer wordt wel om de 3 à 4 jaar vervangen.

De uitstoot van onze stallen wordt bij ons gezuiverd door een bio-luchtwasser, die geuren en ammoniak neutraliseert. Dit is bevorderlijk voor het milieu en de mens rondom. (zie foto’s)

In de beenhouwerij:
De varkens en kippen worden op de hoeve geslacht, onder toezicht van het FAVV (Federaal Agentschap Voor Voedselveiligheid). De dieren hoeven dus niet getransporteerd te worden en ondervinden daardoor geen stress. Dit is zeer bevorderlijk voor de vleeskwaliteit.
De levende dieren worden voor de slacht, door de keurmeester-veearts, gekeurd op gezondheid en hygiëne. Na de slacht, worden de karkassen en ingewanden opnieuw gekeurd en bij goedkeuring afgestempeld voor consumptie en verwerking in onze beenhouwerij.

Het afvalwater van de slacht en beenhouwerij wordt gezuiverd door  een hiervoor voorzien VLAREM gekeurd zuiveringssysteem.

Uitbenen, verwerken en vacuüm verpakken van het vlees, gebeurt in een gekoeld atelier op de hoeve zelf. Ons vlees wordt verwerkt en gekruid op een eenvoudige manier, zonder toevoeging van water, smaakstimulanten, binders, kleurstoffen en bewaarmiddelen.
Op de verpakking vindt u de ingrediënten terug met aanwijzing naar eventuele allergenen.

Waarom werken wij enkel op bestelling?

Een verstoog bied u een ruime keuze, maar garandeerd niet altijd directe versheid.
Wij daarentegen kunnen u deze versheid wel garanderen, door te werken op bestelling. Het voordeel van dit systeem is, dat er nooit overschotten zijn.
Er wordt enkel geslacht op vraag waarna alles direct versneden en verpakt wordt, op de hoeve zelf.
Om het in ’t kort te zeggen, vandaag wordt het varkentje geslacht en morgen zit zijn vlees al in uw diepvries.
Verser kan niet !!!!